Шевиците в Носия – емблематична украса в съвременното облекло

26.11.2020 / Колекции

Живеем в хубаво време! На един клик разстояние сме от всичко. Само трябва добре да внимаваме защо и къде сме активни. А не да отваряме страници и сайтове бързо и необмислено. Днес, като че ли не се взираме достатъчно в значимостта на изборите, които правим.

Живеем в хубаво време! Модерно време, което е в съприкосновение с миналото. Нашето време може да бъде емблематично, впечатляващо и забележително. Именно заради “общуването” между минало, настояще и бъдеще, марката за съвременни облекла Носия ни представя българската шевица по модерен начин.

А, за да умеем да „общуваме“, трябва и да знаем. Ето защо тук е мястото да разберем малко за шевицата, която представлява комплекс от фигури, носещи дълбока символика и богата история. Всяка фигура е орнамент, изразяващ колорита на родния фолклор. Шевицата се шие върху дрехите на българина още от древни времена, чак до днес. Тя е неразделна част от всеки национален костюм. Тя съхранява изящество и разкрива мистерии.

Щом сме в състояние да използваме технологиите на новото време, то сме способни и да тълкуваме символиката зад всяка шевица. Да откриваме велики истории. Да научаваме скритата мисъл зад всеки цвят и детайл.

риза Носия в ежедневието

Шевицата се среща с различните си характеристики, в зависимост от използваните за съставянето й фигури, специфични за всяка географска област на България. Това обогатява разновидностите й, което пък прави всяко облекло неповторимо.

Затова поглеждаме отвъд повърхностното и заедно разгадаваме емблематичната шевица.

Шевица на мъжка риза Носия

Орнаментите, съставящи шевицата на мъжката риза Носия са израз на непрекъснатия кръговрат на сезоните около Полярната звезда. Точно тези сезони представят различните етапи в човешкия живот. В пролетта си, българите изживяват своята младост. Лятото е израз на най-силните и будни години в живота на човек. Есента е облика на зрелостта. А зимата е мъдрата старост. Заедно като символика, ритъм, симетрия и контраст, шевицата на мъжката риза Носия еволюира в цветенце, в което се побира цял един човешки живот.

шевица на Носия

Шевица на дамска риза Носия

Фигурите, използвани за извезването на шевици върху дамската риза Носия разказват за раждането на нов живот. За пукването на пролетта и топлината от слънчева светлина. Най-често срещаният орнамент от женска шевица е именно цветето. То бива в различни видове – пролетно, лятно или есенно.

шевица риза носия

Следвайки символиката скрита между цветовете и фигурите на шевицата, имаме свободата да знаем, за да сме различни и уникални. За да сме в съприкосновение с миналото, но също толкова модерни, колкото обичаме да бъдем.

Живеем в прекрасно време! Имаме свободата да сме ценители на значимото. Разширявайки мирогледа си и търсейки смисъл в изборите, които правим. Ние можем да съхраним културата си и да бъдем себе си.

Ключови думи към статията:

(0) Коментара
Бъди пръв и напиши своя коментар 😉

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *